Wat is het verschil tussen een airco en een luchtkoeler?

Is het zo heet dat een ventilator niet voor voldoende verkoeling zorgt? Kies dan voor het zwaardere werk! Een airco of aircooler zorgt voor extra koele lucht in jouw huis of kantoor. Maar wat is nu precies het verschil tussen een mobiele airco en een luchtkoeler? Hieronder lees je alles over het verschil tussen de twee, de werking van de apparaten en de voor- en nadelen van beide soorten. Zo kun je snel een keuze maken en geniet jij al gauw van de heerlijke frisse lucht.

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco koelt de lucht door middel van een warmtepomp en een koelmiddel. De airconditioner zuigt warme lucht aan, waarna de koelvloeistof de warmte aan de lucht onttrekt. Vervolgens wordt de koele lucht de ruimte in geblazen, terwijl de warme lucht via een afvoerslang naar buiten gaat. Een airco kan de temperatuur wel 10 graden laten zakken.

Een airco werkt ook als luchtontvochtiger. Koude lucht bevat namelijk minder waterdamp dan warme lucht. Het overtollige condenswater wordt meestal in het apparaat zelf opgevangen in een waterreservoir.

  1. Geeft de meeste verkoeling
  2. Je kunt zelf de gewenste temperatuur instellen
  3. Werkt ook als luchtontvochtiger
  1. Afvoerslang naar buiten nodig
  1. Bekijk alle mobiele airco's

Hoe werkt een luchtkoeler?

Een luchtkoeler lijkt op een airco, maar werkt heel anders. Hij gebruikt namelijk geen koelvloeistof, maar koud water. De aircooler zuigt warme lucht aan en stuurt deze langs een koelelement, waarna het weer de ruimte in geblazen wordt. Doordat de luchtkoeler geen koelmiddelen gebruikt, zakt de temperatuur in de ruimte bijna niet. De gevoelstemperatuur is wel lager.

Een luchtkoeler werkt ook als luchtbevochtiger. Om te voorkomen dat de lucht te vochtig wordt, is het handig om altijd een raam open te zetten. Sommige luchtkoeler beschikken over een ionisator, die de lucht reinigen.

  1. Geeft meer verkoeling dan een ventilator
  2. Verbruikt minder stroom dan een airco
  3. Geen afvoerslang nodig
  1. Minder verkoelend dan een airco
  1. Bekijk alle luchtkoelers