Ventilator kopen? Lees hier alles wat je moet weten

Kun jij wel wat verkoeling gebruiken? Een ventilator zorgt voor een fris briesje, dat de zomer een stuk aangenamer maakt. Als je graag goed voorbereid een aankoop doet, zit je hier goed. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten bij het kopen van een ventilator. Wat zijn handige functies om rekening mee te houden? Welke eigenschappen bieden het grootste gebruiksgemak? Je leest het hier!

Welk type ventilator vind je handig?

Om je zoektocht naar een geschikte ventilator te starten, is het handig om eerst te bepalen welke soort het meest geschikt is voor jou. Denk daarbij vooral aan de plaats waar je hem wilt gebruiken. Voor je kantoor kies je waarschijnlijk een ander model dan voor de woonkamer.

Op deze pagina staan alle soorten ventilatoren voor je op een rijtje. Zo wordt het kiezen van een type heel gemakkelijk.

Ben je op zoek naar een stille ventilator?

Vind jij het belangrijk dat de ventilator stil zijn werk doet, omdat je hem bijvoorbeeld op de slaapkamer wilt gebruiken? Kies dan voor een model met een laag geluidsniveau. Het geluidsniveau wordt weergegeven in decibel (dB).

Een ventilator met een geluidsniveau onder de 50 dB wordt stil genoemd. Dit geluid kun je vergelijken met zacht geroezemoes. Als het geluidsniveau hoger is dan 60 dB, dan is dat relatief luid. Dit geluid is vergelijkbaar met een normale conversatie op 1 meter afstand.

  1. Bekijk alle stille ventilatoren

Wil je vooraf kunnen instellen wanneer de ventilator uitgaat?

Als je je ventilator op de slaapkamer gebruikt, vind je het misschien niet nodig dat deze de hele nacht aan blijft staan. In dit geval is het handig om te kiezen voor een ventilator met timer-functie.

Met behulp van de timer kun je zelf instellen na hoeveel tijd de ventilator vanzelf uitgaat. Zo kun je rustig in slaap vallen onder het genot van een heerlijk fris briesje. Dankzij de timer-functie bespaar je ook nog eens energie, want je voorkomt dat het apparaat voor niets aanstaat.

  1. Ik wil een ventilator met timer

Wil je de hele ruimte verkoelen?

Sommige ventilatoren zijn uitgerust met de zogenoemde oscillatie-functie. Dat betekent dat deze om vanzelf van links naar rechts draaien. Een zelfdraaiende ventilator zorgt voor een optimale verspreiding van de koele luchtstroom. Als je een hele ruimte wilt verkoelen, is deze functie dus onmisbaar.

Nog iets om rekening mee te houden, is het voorkomen van stijve spieren. Als een ventilator te lang rechtstreeks op jou gericht staat, terwijl je stilzit, loop je het risico om stijve spieren te krijgen. Nog een reden om te kiezen voor een zelfdraaiende ventilator dus!

  1. Bekijk de zelfdraaiende ventilatoren

Wil je de ventilator kunnen kantelen?

Sommige ventilatoren beschikken over een kantelfunctie. Bij ieder product wordt aangegeven of deze gekanteld kan worden en zo ja, in welke richting. Vooral een verticaal kantelbare ventilator biedt extra gebruiksgemak - veel modellen kunnen immers al horizontaal ronddraaien.

Als je de waaier verticaal kunt kantelen, dan kun je de richting van de luchtstroom beter afstemmen op iedere toepassing. Zo kun je hem bij een vloerventilator wat omhoog richten, zodat de frisse lucht precies jouw kant op komt.

  1. Bekijk alle verticaal kantelbare ventilatoren

Hoeveel lucht verplaatst de ventilator?

Hoe krachtig de ventilator nu eigenlijk is, kun je aflezen aan de luchtstroom. De luchtstroom geeft aan hoeveel kubieke meter lucht de ventilator per uur kan verplaatsen. De luchtstroom wordt dus weergegeven als m³/u.

De lucht wordt aan de achterkant in het apparaat gezogen, waarna deze door de ventilatorbladen wordt verplaatst en aan de voorkant versneld wordt uitgeblazen. Hoe sneller de bladen draaien, hoe meer lucht er verplaatst wordt.

Houd er rekening mee dat als je de ventilator hoger zet, er ook meer energie verbruikt wordt. Daarnaast gaat deze ook meer geluid maken. Het is dus raadzaam om de ventilator niet hoger te zetten dan nodig is.